WIMA Norway: Europas største banekjøringkurs for kvinner på Rudskogen 22. mai

Bjørn Richard Johansen
WIMA Norway (Womens International Motorcycle Association) arrangerer den største samlingen av kvinnelige motorsyklister i Europa på banekjøring noensinne. Rudskogen Motorsportsenter blir arena for hele 80 jenter på mc. Sammen med Terje Solbakken Trafikkskole har WIMA samlet jentene for et todagers førerutviklingskurs i pinsen. Dette er all-time-high.
WIMA kjørekurs på Rudskogen tidlig i juni i fjor ble en stor suksess.

Det blir to dager spekket med læring, fag, alvor, teknikk og trening. Men det kanskje aller viktigste elementet er å ha det gøy. WIMA har gått til innkjøp av 80 tutu-skjørt, og fellesbildet på banen med 80 damer iført rosa strutteskjørt, blir noe verden aldri før har sett.

Til kursdagene i pinsen kommer det damer fra hele landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, og de aller fleste er medlemmer i WIMA Norway. Den norske grenen av denne internasjonale organisasjonen ble startet i mai 2019, og har allerede rukket å markere seg med kurs, kjøregrupper og foredrag. På nettet og i WIMA sin Facebook gruppe utveksles det daglig tips om kjøring og verkstedstjenester, eller bytte/salg av kjøreklær og tips til egen mekking.

Eli Johanne Stene, WIMA President fra kurset i fjor. Her med Ane Lønnum som deltok på kurset på Rudskogen.

Euforiske opplevelser
– Vi er euforiske av glede allerede i forkant, sier Eli Johanne Stene, president i WIMA Norway. Og det vet vi fra i fjor at deltakerne også vil være i etterkant. Det er enorm mestringsfølelse i banekjøring og en fullstendig annen læringsmulighet enn ute i trafikken. Årets banekurs på MC for jenter går av stabelen på Rudskogen Motorsportsenter 22.-23. mai. Lørdag 22. mai fra 08.00 til 16.00 og søndag 23. mai fra 13.00 til 19.00.

WIMA Norway er tilsluttet WIMA International, som er en føderasjon av nasjonale WIMA-divisjoner verden over. Disse jobber alle for å knytte sammen kvinner med felles interesse for motorsykkel. WIMA Norway har som formål å fremme aktiviteter, kvalifikasjoner, velvilje og vennskap mellom kvinnelige motorsykkel-entusiaster i Norge.

Etter fjorårets suksess med nesten 50 damer, hvorav bare et fåtall kjørte to dager, er opplegget i år utvidet, sier Eli Johanne Stene. Alle åtti skal i år kjøre to hele banedager. Inndelt i grupper etter kjøreferdigheter og erfaring, følges hver enkelt opp av de innleide instruktørene. Etter massivt inntak av inntrykk, råd, veiledning og utvidelse av komfortsonen, får man praktisert og finpusset på dag to.


Stor økning av kvinner på MC

Kvinner er den raskest økende kundegruppen i motorsykkelmarkedet, og WIMA jobber for at dette skal gjenspeile seg i utvalg på sykler, kjøreutstyr og tilbud på kursfronten. Aktørene i bransjen ser også at damene ønsker seg litt andre ting enn gutta. Terje Solbakken er glad de ble med fra starten.

Terje Solbakken (v), Janicke Moldekleiv, Christoffer Bjertnes og Viljar Steinsland er også sentrale i å organisere førerkurset i 2021.

– Vi er glade for at vi innledet et samarbeid med WIMA tidlig, sier Terje Solbakken hos Trafikkskole T. Solbakken i Bergen som er faglig ansvarlig for kjørekurset. Vi har hatt både banekjøring og såkalte «rustløserkurs» på våren, og jentene er ivrige på å øke egen kompetanse. Det er vi alle tjent med, at hver enkelt motorsyklist tar ansvar. WIMA har helt klart hatt en avgjørende rolle i at damene nå får et bedre tilbud.

Eli Johanne Stene er president i WIMA Norway.

Dette er historien om WIMA.

WIMA, Women’s International Motorcycle Association, ble grunnlagt av Louise Sherbyn, en amerikansk motorsyklist som var aktiv allerede på 1930-tallet. Dette var en tid da jenter og mc ikke bare var uvanlig, men tidvis ble møtt med misbilligelse. Sherbyn kjørte sin Indian gjennom USA og Canada og skapte seg et nettverk av mc-interesserte kvinner. På 50-tallet grunnla hun, sammen med et par andre jenter, WIMA.

WIMA Europe ble grunnlagt i 1958 av jenter fra Holland, Tyskland og Sveits. Disse kom i kontakt med likesinnede gjennom annonser i mc-magasiner og nasjonale WIMA-divisjoner oppstod litt etter litt Europa over. WIMA har siden spredd seg til Asia, Australia og Afrika.

For mer informasjon om WIMA og kurset

Eli Johanne Stene, president, mobil 412 74 874, e-post: ej.stene@online.no

Anette Sundsbak, visepresident, mobil 411 01 758, e-post: anettesundsbak@gmail.com

For mer informasjon om andre aktiviteter i WIMA:

WIMA Norway på Norge Rundt 23. april 2021: https://tv.nrk.no/se?v=DVNR04001621&t=8s

WRWR-stafetten som var opphavet til WIMA Norway: https://youtu.be/9kpdyT2VDz4

WIMAs mekke-kurs: https://www.mcavisa.no/single-post/damenes-diy-aften

Takk til MCavisa og Peter O. Carlsson og Calvat’s Garage for å få lov å dele YouTube videoen om WIMA og kjørekurset nedenfor. Hør og les også Podcast om WIMA.

Share via
Send this to a friend